JE BENT WAT JE DOET

Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. ‘Later’, zeggen we dan. En we sjoemelen vrolijk door. Roos Vonk legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Op haar kenmerkend vlotte en toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, laat ze zien hoe we onszelf op vele manieren in de weg zitten. Ze biedt een boeiende kijk op de kronkels van de mens, maar het is ook een werkboek met oefeningen om het beste uit jezelf te halen. 

 

DE EERSTE INDRUK

Is de eerste indruk de beste? Waarom val je op iemand? Kun je wel altijd 'jezelf zijn'? Als we iemand voor het eerst ontmoeten, vormen we ons meteen een indruk van die persoon. Omgekeerd vormt de ander zich ook een indruk van ons. Dit alles doen we grotendeels onbewust en automatisch. In dit boek wordt het proces van indrukvorming toegelicht aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en resultaten van betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek.

 

EGO'S EN ANDERE ONGEMAKKEN

We herkennen vaak wel de opgeblazen ego’s van anderen, maar niet die van onszelf. Treffend beschrijft Roos Vonk herkenbare menselijke dwalingen en psychologische verschijnselen uit het dagelijks leven. Op onderhoudende wijze komt ze tot prikkelende conclusies die voor iedereen herkenbaar zijn en die uitnodigen tot zelfreflectie en -relativering. 

 

MENSELIJKE GEBREKEN VOOR GEVORDERDEN

‘Gewoon je gevoel volgen’, trouw zijn aan jezelf: het lijkt heel echt en authentiek, maar het ís vaak je zin doordrijven. In hun verlangen naar eigenheid zijn veel mensen op drift geraakt. Zelfkennis en zelfontwikkeling krijg je door naar buiten te kijken, en dat is waarin Roos Vonk de lezer met dit boek spelenderwijs de weg wijst: kijk eens daar, en daar, zie je die grappige menselijke dwalingen; en als je goed kijkt… zie je ook jezelf.

 

LIEFDE, LUST EN ELLENDE

De liefde houdt ons allen bezig. De jacht op de ware, hevige verliefdheid, bindingsdrang, relatieperikelen, drama’s en scènes, liefdesverdriet, wraak: al deze zaken doen het hart sneller kloppen en kunnen de blik danig vernauwen. In dit boek leeft Roos Vonk mee met de lezer die dit alles ervaart, maar ze laat ook een ruimere blik zien; een knipoog, een lach, een andere wending.